Przejdź do treści

Poradnik pielęgnacji i prania odzieży gastronomicznej – jak zachować trwałość i świeżość?

Prowadzisz lokal gastronomiczny i doskonale wiesz, że jest to nie lada wyzwanie, zwłaszcza pod kątem utrzymywania czystości i higieny miejsca pracy? Zastanawiasz się, co zrobić, aby stroje personelu zachowywały trwałość i świeżość przez długi czas? Poznaj krótki poradnik pielęgnacji i prania odzieży gastronomicznej i sprawdź, w jakich miejscach warto ją kupować.

Co wchodzi w skład odzieży gastronomicznej?

Odzież gastronomiczna przeznaczona jest dla pracowników firm oferujących różnego rodzaju potrawy, dania, desery czy nawet napoje. Poszczególne warianty garderoby tego rodzaju różnią się od siebie w zależności od specyfiki miejsca, osoby, dla której jest przeznaczone ubranie, a także gości przebywających w restauracji. Do popularnych wersji odzieży gastronomicznej zaliczają się na przykład:

  • kitel kucharski – przeznaczony zazwyczaj dla kucharzy, ma długie rękawy i nogawki, kieszenie na narzędzia i zapięcie na guziki,
  • spodnie kucharskie – są dla osób przygotowujących posiłki, bardzo często są luźne i posiadają dodatkową warstwę materiału, której zadaniem jest ochrona skóry,
  • czapki kucharskie – noszone przez osoby na stanowisku kucharza, chronią przed wypadaniem włosów oraz opadaniem potu na żywność,
  • koszule kelnerskie – zapewniają profesjonalny wygląd pracowników mających styczność z gośćmi restauracji poprzez ich obsługę,
  • kamizelki i fartuchy barmańskie – noszone przez osoby pracujące na barze, a więc zazwyczaj te, które zajmują się przygotowywaniem rozmaitych napojów.

Co charakteryzuje odzież gastronomiczną?

Branża gastronomiczna jest niezwykle wymagająca. Osoby, które podejmują się zawodów związanych ze światem kulinarnym dobrze wiedzą, że jest to wymagające zadanie, które wiąże się z ryzykiem różnego rodzajów wypadków przy pracy.

Jednym z elementów mających za zadanie chronić personel gastronomiczny jest profesjonalna odzież. Głównym jej celem jest zapewnienie bezpieczeństwa pracowników, a także ochronę żywności. Ubiór kelnera, kucharza, barmana czy baristy powinien więc spełniać ogólne standardy higieniczne. Poza funkcjami takimi jak ochrona czy higiena kluczowym aspektem jest możliwie najwyższa jakość materiałów, z jakich wykonane są ubrania gastronomiczne. Ze względu na specyfikę pracy, ubiór zawodowców ma bowiem nie tylko profesjonalnie i estetycznie się prezentować, ale również powinien być łatwy w pielęgnacji i czyszczeniu.

Należy podkreślić, że wisienką na torcie odzieży gastronomicznej jest jej personalizacja. Wiele firm oferujących usługi tego rodzaju decyduje się na wprowadzenie haftowanych fartuchów kucharskich czy koszul kelnerskich. Na ubranie nanoszone są zazwyczaj logo i nazwa lokalu.

Odzież gastronomiczna – co wpływa na jej wysoką jakość?

Wysoka jakość odzieży gastronomicznej jest niezwykle ważna. Ma ona bowiem wpływ na wyżej wymienione kwestie takie, jak:

  • bezpieczeństwo pracowników,
  • standardy higieniczne,
  • wizerunek lokalu gastronomicznego,
  • prestiż restauracji.

O tym, czy dane ubranie branżowe jest warte zakupu, decyduje kilka czynników. Osoby prowadzące działalność gastronomiczną i zastanawiające się nad zakupem wysokiej jakości odzieży dla personelu powinny zwrócić uwagę między innymi na:

  • materiały – najlepiej sprawdza się bawełna lub bawełna z poliestrem; tekstylia powinny być trwałe, odporne na zabrudzenia, a także na działanie ciepła i wilgoci,
  • odporność – jak wspomniano wyżej, odzież gastronomiczna musi być odporna na różne nietypowe warunki pracy takie, jak wysokie temperatury, płomienie czy wilgoć,
  • antybakteryjne właściwości – niekiedy odzież przeznaczona do użytku gastronomicznego wykańczana jest specjalnymi materiałami, które pomagają w utrzymywaniu higieny,
  • elastyczność – pracownicy restauracji i innych lokali serwujących posiłki bardzo często wykonują podczas pracy dużo ruchów, odzież niezależnie od przeznaczenia powinna więc zapewniać maksymalną swobodę,
  • precyzyjne wykończenie – każdy element stroju personelu restauracji powinien być wykonany starannie i precyzyjny, świadczy to nie tylko o wysokiej jakości materiału, ale zmniejsza również ryzyko przypadkowego podpalenia się odstających nitek lub ich wypadnięciu do przygotowywanych potraw,
  • trwałość – wytrzymały na wszelkiego rodzaju wyzwania kulinarne powinien być nie tylko materiał, z jakiego wykonana jest odzież, należy również zadbać o to, aby produkty były uszyte solidnie, tak aby służyły pracownikom długi czas i nie psuły się w trakcie bardzo intensywnego czyszczenia.

Odzież gastronomiczna – jak ją pielęgnować?

Ze względu na to, że odzież gastronomiczna codziennie ma styczność z wysokimi temperaturami, wilgocią, ogniem czy po prostu żywnością, konieczne jest stałe monitorowanie jej stanu. Różnego rodzaju zabrudzenia wymagają intensywnego prania, dlatego też tak ważne jest inwestowanie w solidne i wysokiej jakości materiały. Prawidłowa pielęgnacja odzieży gastronomicznej polega przede wszystkim na:

  • stosowaniu się zaleceń producenta,
  • jak najszybszym usuwaniu plam i zabrudzeń (w miarę możliwości),
  • praniu w odpowiedniej temperaturze (najczęściej bardzo wysokiej),
  • oddzielaniu kolorów (odzież jest zazwyczaj biała, dlatego, aby zachowała ona swój piękny odcień, należy prać ją wyłącznie z ubraniami w tym samym kolorze),
  • unikaniu suszenia w suszarce bębnowej,
  • wybieraniu niezbyt silnych środków czyszczenia.

Jak wspomniano wcześniej, odzież gastronomiczna powinna być regularnie sprawdzana nie tylko pod kątem zabrudzeń, ale również ewentualnych uszkodzeń. Wszystkie zniszczenia sprawiają, że ubranie nadaje się do renowacji lub w niektórych przypadkach do wyrzucenia. Aby oszczędzić sobie problemu, dobrze jest zainwestować w najwyższej jakości stroje gastronomiczne. Wybierając dane miejsce, warto upewnić się, że odzież spełnia standardy produktów przeznaczonych do branży spożywczej.

Starsze posty
Nowsze posty

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem

Zamknij (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Szukaj

Koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.
Kup teraz